Noutati 30.09.2014: Proiectul de cofinantare 221 EU semnat cu UEFISCDI a fost implementat.

"Design of a pan-European Infrastructure for Large Apparatus studying Grand Unification, Neutrino Astrophysics and Long BAseline Neutrino Oscillations- LAGUNA-LBNO"
CAPACITATI Modulul III-Contract nr. 221 EU/24.07.2013


Rezumat

Proiectul FP7, avand titlul ""Design of a pan-European Infrastructure for Large Apparatus studying Grand Unification, si face parte din tematica INFRA- 2.1.1: Design studies for research infrastructures in all S&T fields. Scopul acestui proiect este construirea unui sistem de detectie subteran, cu dimensiuni superioare celor existente in prezent, capabil sa dea unele raspunsuri la cateva probleme fundamentale ale Fizicii actuale legate de fenomene rare produse de neutrini din surse terestre si astrofizice. Proiectul FP7 anterior, cu acronimul LAGUNA, a analizat, prin studii geologice si tehnice, optiunile de amplasare propuse de 7 tari europene (Finlanda, Franta, Italia, Marea BRitanie, Polonia, Romania si Spania). Analiza s-a facut in acord cu cerintele specifice ale experimentelor propuse. Principalele concluzii obtinute in cadrul proiectului LAGUNA, conform B 1.2 din proiect sunt: a)toate locurile propuse sunt adecvate din punct de vedere tehnic si de mediu, dar nu toate sunt interesate in toate optiunile de detectie propuse; b) exista conditii de excavare a cavernelor pentru detectori si infrastructura subterana, a.1. sa se construiasca detectorii si sa se asigure umplerea cu lichidele de interes; c) procurarea lichidelor in cantitatile necesare este posibila, chiar daca presupune un calendar pe mai multi ani; d) costul excavatiilor nu este componenta dominanta a proiectului. Studiile au aratat ca unele dintre optiuni ofera avantaje ca potential de Fizica si /sau tehnic, precum si ca aspectele de Fizica vor juca rolul dominant in selectarea locului de amplasare a sistemelor de detectie. Prezentul proiect este organizat pe cinci pachete de lucru, descrise in planul de lucru general al priectului FP7. In acest proiect sunt implicate 38 institutii de cercetare si invatamant superior cat si din industrie, din Europa si Japonia, intre care si Universitatea din Bucuresti, FAcultatea de Fizica. Centrul European pentru Cercetari Nucleare (CERN) si-a exprimat interesul pentru acest proiect. Sistemele de acceleratori de aici vor furniza in viitor, fascicule intense de neutrini cu energii in domeniul MeV-GeV, ducand la o anumita flexibilitate a bazei de distanta pentru care se pot realiza experimente , distantele extreme pentru amplasamentele preselectate fiind intre 130 Km (CERN- Frejus) si 2300 Km (CERN- Pyhasalmi). In acest scenariu aceste doua localitati devin prioritare, celelalte cinci devenind optiuni ,inclusiv cea din Romania.

Finantarea proiectului:
1.Finantare din partea Comisiei Europene
2.Cofinantare din partea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii prin programul CAPACITATI Modulul III anul 2013
3.Surse proprii
Contractor: Facultatea de Fizica, Universitatea din Bucuresti
Echipa de cercetare:
Director de proiect: Prof.univ.dr. Alexandru JIPA
Prof.univ.dr. Ionel LAZANU
Durata proiect european FP7: 36 luni
Durata contract cofinantare UEFISCDI: 13 luni


Etapa I/2013
Etapa II/2014
Raportare finala 2014